Naviger op
Log på

cykelkort.pngCyklernes by

 
Hovedstaden er nem at bevæge sig rundt i på cykel. I selve København er der cykelstier på de fleste større veje.
 
Supercykelstierne er et net af gode cykelstier, der er under etablering. Supercykelstierne går blandt andet ind og ud af København.
 
Cykelkort for Københavns Kommune
 
Se også, hvad der bliver gjort for cyklister i København og på Frederiksberg.
 

Byckler

Bycyklerne er tilbage i København og på Frederiksberg. Bycyklen giver dig mulighed for nemt og hurtigt at leje en cykel ét sted og stille den et andet, når du er færdig med turen. Se mere på Bycyklen...
 
 

Snedrydning og saltning

Hvornår er det godt at cykle om vinteren? Vælg "Cykelstier" på vinterkortet​.

Lys og reflekser på cyklen

Når det er mørkt, er det sværere at se andre trafikanter. I værste fald betyder det forskellen mellem liv og død. Derfor skal man have lys og reflekser på cyklen.

Cykellygter

Du skal have tændt lys på cyklen efter solnedgang og indtil solopgang. Derudover skal lygterne være tændt i usigtbart vejr som f.eks. tåge.

Lys på cyklen

Mange bruger den tommelfingerregel, at man skal have lys på cyklen, når gadebelysningen er tændt, men det kan man ikke regne med.

 

En almindelig cykel skal have mindst én forlygte og én baglygte, og lygterne skal være monteret på cyklen. De må altså ikke bæres af cyklisten. Man kan dog godt f.eks. have en lygte omkring benet, men kun som supplement til lygterne på cyklen.

Lygterne skal kunne ses på mindst 300 meters afstand, både forfra og fra siden. Forlygter skal have hvidt, blåt eller gult lys og må, hvis de lyser hvidt eller blåt, blinke (gule forlygter må ikke blinke). Baglygten skal lyse rødt og må også gerne blinke. Lygter, der blinker, skal blinke med mindst 120 blink i minuttet.

Dansk Cyklist Forbund har samlet en række gode råd om cykellygter, hvor du kan læse, at det ikke er ligegyldigt, hvilken slags lygter, du bruger, og hvordan. Hold også øje med, om lygterne bliver ved med at lyse godt, eller om batteriet skal skiftes. Hvis lygterne kun lyser svagt, giver de ikke god sikkerhed.

Der er oplagte sikkerhedsmæssige grunde til at have korrekt lys på cyklen, men derudover risikerer man en bøde på 500 kr., hvis man kører uden lys, når loven kræver det.

Reflekser

Også reflekser på cyklen er vigtige, og loven kræver, at en almindelig cykel er udstyret med flere af slagsen: Bagpå skal der være en rød refleks, foran en hvid refleks, en gul refleks eller hvid refleksstribe i hvert hjul og to gule reflekser, der bevæges under kørslen (ofte placeret i pedalerne).

Det kan være en god idé at supplere mindstekravene med andre reflekser, også på tøjet eller eventuelle tasker. Det sidste har den fordel, at reflekserne også yder sikkerhed, når man ikke er på cykel.

Reflekser ses i øvrigt ofte lettere end cykellygter, når man er badet i det stærkte lys fra en bils forlygter.

Mere om lys, reflekser og sikkerhed

Se mere om lygter og reflekser hos Dansk Cyklist Forbund, der også fortæller om lovkrav til lys og reflekser på andre cykler end de almindelige tohjulede. På Sikkertrafik.dk kan du finde flere oplysninger om sikker trafik på cykel.

Tag cyklen med toget eller Metroen

Du kan tage cyklen med i de fleste tog i Hovedstadsområdet. Dog er der begrænsede muligheder for at tage tandemer, andre specielle cykler og cykelanhængere med toget.

I S-toget er det gratis at have cyklen med. I andre tog og Metroen skal der betales for cykelmedtagning.

Her kan du læse mere om at tage cyklen med forskellige slags tog:

S-tog: I S-toget kan du altid tage cyklen med gratis, men du må ikke stige af eller på toget på Nørreport st. med cykel mandag-fredag kl. 7.00-8.30 og 15.30-17.00. Mere om cykler i S-tog...

Metro: Du kan tage cyklen med i Metroen mod betaling - dog ikke mandag-fredag kl. 7.00-9.00 og 15.30-17.30. Mere om cykler i Metroen...

Regionaltog, Øresundstog og InterCity-tog: I regionaltog, Øresundstog og InterCity-tog kan du altid tage cyklen med mod betaling, men om sommeren skal du reservere plads, hvis du vil have cyklen med InterCity-tog. Mere om cykler i regionaltog og InterCity-tog og mere om cykler i Øresundstog over Øresund.

Lokalbaner: I Nordsjælland er det gratis at tage cyklen med toget. Cykelmedtagning er muligt, hvis der er plads. I Øst- og Vestsjælland kan du mod betaling tage cyklen med i toget, hvis der er plads. Mere om cykler i Nordsjællands lokalbaner og mere om cykler i Øst- og Vestsjællands lokalbaner.

Tag cyklen med bussen

Cykler medtages kun i visse busser. Man kan kun tage cyklen med i bussen, hvis der er plads, og chaufføren afgør, om der er plads til cyklen. Læs mere...

I havnebusserne kan cykler også tages med, og her er det gratis. 

Stil cyklen ved stationen

Der er cykelstativer ved alle stationerne, som frit kan benyttes. Og på mange S-togsstationer og en række regionaltogsstationer kan mod betaling stille din cykel i et aflåst cykelbur. Nøglekort kan købes på stationen.

I Metroen har du mulighed for gratis at stille cyklen i videoovervågede cykelkældre på følgende stationer: Forum, Nørreport, Kongens Nytorv, Amagerbro, Lergravsparken og Vanløse.

Oprettet
11-11-2013.
Senest opdateret
06-12-2016.
Ophavsretten tilhører Vejdirektoratet.